Європарламент схвалив нові зміни до Директиви Solvency II в страхуванні


Європейський парламент схвалив перегляд Директиви «Solvency II» в страхуванніInsurance Europe закликала Європейську комісію забезпечити, щоб майбутня технічна робота над Solvency II – пруденційним режимом ЄС, який регулює страхову галузь – повністю відображала політичну угоду, укладену в грудні 2023 року.

Федерація страховиків привітала зміни, узгоджені співзаконодавцями ЄС, які зменшують поточні надмірні вимоги до платоспроможності страхового сектору та розблоковують капітал страховиків та перестраховиків. Це збільшує спроможність страхової галузі забезпечувати більший захист для громадян і підприємств, а також інвестиції в європейську економіку.

23 квітня Європейський парламент схвалив перегляд Директиви «Solvency II» і введення Директиви про відновлення та санацію страхових і перестрахових компаній (IRRD) у правопорядок ЄС. Ці правові зміни були неофіційно погоджені в грудні. Перегляд Solvency II було схвалено 549 голосами проти 56 при 9 утрималися. З іншого боку, 475 євродепутатів проголосували за IRRD, 37 були проти і 99 утрималися.

Щоб реалізувати потенційні переваги, страхова галузь попереджає про важливість забезпечення того, щоб додаткова технічна робота точно відображала високі амбіції політичної угоди та підтримувала зобов’язання ЄС зменшити тягар нового формату звітності.

У документі пояснюються аргументи та очікування страховиків щодо ключових моментів:

  • Ставлення до довгострокового бізнесу: галузь постійно висловлювала занепокоєння щодо надмірних вимог до капіталу та нестабільності, пов’язаної з довгостроковими страховими продуктами. Співзаконодавці ЄС визнали ці занепокоєння та погодилися вирішити їх насамперед шляхом внесення змін до маржі ризику та коригування волатильності. Технічні деталі, що лежать в основі цих механізмів, і екстраполяції безризикових ставок слід вибирати, щоб уникнути додаткової волатильності в системі.
  • Інвестиції в акціонерний капітал: страховики підтримують включення ефективних і спрощених критеріїв для довгострокових інвестицій. Вони повинні бути доповнені положеннями, які відображають амбіції співзаконодавців і забезпечують плавне та широке використання класифікації.
  • Пропорційність: покращення пропорційності було однією з основних цілей перегляду стандартів платоспроможності. Це було частково досягнуто для дуже малих страховиків завдяки підвищенню порогів для застосування Solvency II та дозволу малим страховикам, які відповідають набору попередньо визначених критеріїв, автоматично отримувати переваги від спрощень і заходів пропорційності.
  • Звітування та розкриття інформації: на жаль, незважаючи на широку ініціативу Європейської Комісії щодо зменшення тягаря звітності на 25%, для більшості страхових компаній буде чисте збільшення операційних вимог та вимог до звітності. Таким чином, Solvency ІІ має мінімізувати додаткову звітність та інші нормативні навантаження.
  • Стійкість: європейські страховики підтримують прагнення до сталості та готові спиратися на свої поточні дії, щоб сприяти подальшому переходу до більш сталого суспільства та відігравати свою роль у досягненні цілей Зеленої угоди ЄС. Однак, оскільки Solvency II та інші міжгалузеві нормативні акти вже охоплюють багато аспектів сталого розвитку, важливо уникати дублювання та невідповідності, які можуть створити плутанину та непотрібні витрати та операційний тягар.

У своєму документі з позицією «Досягнення узгоджених намірів для перегляду платоспроможності», опублікованому безпосередньо перед голосуванням Європейського парламенту з цієї теми під керівництвом доповідача Маркуса Фербера, члена Європарламенту, Insurance Europe окреслює ключові результати, необхідні та їх переваги.

Ангус Скорджі, керівник департаменту пруденційного регулювання та міжнародних справ, підкреслив, що зміни можуть допомогти страховикам краще обслуговувати клієнтів, розблокувати більше інвестицій для NetZero та цифрового переходу та підтримати прогрес у завершенні створення Союзу ринків капіталу ЄС, зберігаючи при цьому дуже високий рівень рівень захисту страхувальника.  | Форіншурер