Конвективні шторми та торнадо в США можуть призвести до мільярдних збитків


Конвективні шторми та торнадо в США можуть призвести до мільярдних збитківСильні конвективні шторми, торнадо, сильні вітри, град і повені, які обрушилися на центральну частину Сполучених Штатів протягом квітня-травня, можуть призвести до економічних та страхових збитків у мільярди доларів, вважають аналітики страхового брокера Aon.

В період з 25 квітня по 2 травня в центральних штатах США спостерігалися постійні сильні погодні явища та повені. Низка потужних торнадо завдала катастрофічної шкоди в Небрасці, Айові та Оклахомі, в результаті чого багато будинків і підприємств були повністю зруйновані. Сильні опади та раптові повені також вплинули на частини Техасу, Канзасу та Міссурі. Загалом за минулий тиждень загинуло шість людей і ще майже 140 отримали поранення.

Аоn підкреслив, що спалах торнадо 25-26 квітня був особливо сильним, з одним із найпоширеніших спалахів торнадо за останній час. Лише 26 квітня до Центру прогнозування штормів (SPC) було подано 136 попередніх звітів про торнадо.

Окрім цього, Aon зазначив, що п’ять торнадо EF-3 відбулися в Небрасці та на південному заході Айови, два з яких спричинили надзвичайні ситуації, пов’язані з торнадо, і кілька районів поблизу Омахи (NE) значно постраждали від цих торнадо. Міста Елкхорн, Ватерлоо, Беннінгтон і Мінден сильно постраждали.

27 квітня відбувся ще один спалах конвективних штормів, в результаті яких було зареєстровано 51 попередній звіт про торнадо, причому центральна частина Оклахоми особливо відчула наслідки.

Згідно з даними Aon, найсильніший торнадо, який спостерігався, отримав оцінку EF-4 з орієнтовною максимальною швидкістю вітру 170 миль/год (274 км/год), який безпосередньо вплинув на місто Марієтта (Оклахома).
Фактично, це був перший твістер EF-4, зареєстрований у центральній Оклахомі майже за 8 років. Ще два торнадо EF-3 завдали значних ударів у містах Салфур (Оклахома) і Холденвіль (Оклахома).

Між 28 і 29 квітня було більше гроз, пориви вітру яких досягали 80 миль/год (129 км/год), а також кілька торнадо, які вразили переважно частини Техасу, Арканзасу та Луїзіани, тоді як проливний дощ також спричинив повені на південному сході Техасу.

Aon зазначив, що з 30 квітня по 2 травня в центральну частину США повернулася ще одна серія суворої погоди та інтенсивних опадів. Потужні шторми з поривами вітру до 83 миль/год (134 км/год) і градом діаметром до 4,5 дюймів (11,4 см) спостерігалися переважно в Техасі, Оклахомі та Канзасі.  | Форіншурер