Уряд зробив новий крок до запуску страхування інвестицій українських підприємств від воєнних ризиків


Уряд зробив ще один крок до запуску страхування інвестицій українських підприємств від воєнних ризиківУряд зробив ще один крок до запуску страхування інвестицій українських підприємств від воєнних ризиків. «Внесено зміни до статуту Експортно-кредитного агентства (ЕКА). Це другий з двох підзаконних урядових нормативних актів, без яких цей механізм не запрацює. Раніше Кабінет Міністрів України затвердив перелік воєнних та політичних ризиків та порядок страхування ЕКА, - зазначив Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Експортно-кредитне агентство має зареєструвати новий статут зі змінами, затвердити тарифи, типовий договір та власне новий продукт - поліс страхування воєнних ризиків. За планом на це піде кілька тижнів. Якщо нічого не завадить, вже у другій половині травня 2024 року ЕКА почне пропонувати цю послугу українським підприємствам.

Наявного капіталу ЕКА вистачить для невеликої кількості таких договорів страхування. Тому досить гостро постає питання збільшення статутного капіталу.

Кабмін також затвердив перелік воєнних та політичних ризиків, а також Умови й порядок страхування (перестрахування) воєнних та політичних ризиків під час здійснення видів діяльності Експортно-кредитного агентства. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Уряду 9 квітня 2024 року.

«Збільшення інструментів страхування воєнно-політичних ризиків під час війни в Україні має сприяти залученню інвестицій в українську економіку вже зараз. Ухвалення урядової постанови направлено саме на це. Вона дозволить удосконалити правове регулювання переліку воєнних та політичних ризиків, умов і порядку страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків при здійсненні видів діяльності Експортно-кредитного агентства. ЕКА зможе страхувати та перестраховувати від воєнних та/або політичних ризиків інвестиційні кредити українських банків для українських експортерів, а також – прямі інвестиції. Це забезпечить підтримку економіки України, стимулюватиме відновлення промислового виробництва, створення нових робочих місць, наповнення бюджетів всіх рівнів коштами від сплати податків та посилення обороноздатності держави», - пояснив заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо.

Цей механізм дозволить усунути прогалини, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій ЕКА, в тому числі в умовах воєнних дій та повоєнного відновлення.

Не такими темпами, як хотілося б, але крок за кроком Україна наближається до реалізації Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків" (законопроект реєстр. №9015 мого авторства), який був прийнятий у листопаді 2023 року. Закон відкриває доступ до цього інструменту саме для українських підприємств. Для іноземних компаній він доступний через агенції MIGA та DFC, а також ЄБРР. Зокрема, такий поліс вже має індустріальний парк на Львівщині та промислове підприємство на Київщині.

Запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків є важливою складовою державної економічної політики «Зроблено в Україні» і також передбачено планом розвитку переробної промисловості.»  | Форіншурер