Страховий регулятор Євросоюзу закликає до страхування кліматичних ризиків


Страховий регулятор Євросоюзу закликає до страхування кліматичних ризиківСтраховий регулятор Європейського Союзу виступає за посилення страхового та перестрахового захисту від кліматичних ризиків. Зараз Європа стикається зі зростанням економічних збитків від стихійних лих, що посилює занепокоєння щодо того, що регіони можуть стати непридатними для страхування, зазначила Голова Європейського управління страхування та професійного пенсійного забезпечення (EIOPA) Петра Хілкема.

Вона вказала на постійне зростання збитків від природних подій, таких як повені та лісові пожежі. Вона окреслила необхідні дії для страхових компаній, держав-членів і широкої спільноти, включаючи посилення будівельних норм, створення національних і загальноєвропейських схем розподілу ризиків і більш ефективне використання ринків перестрахування.

Заяви EIOPA узгоджуються зі зростанням частоти та серйозності екстремальних погодних явищ через зміну клімату, які підвищують витрати на страхування та викликають побоювання щодо кризи страхування. Ця тенденція призвела до того, що деякі великі компанії зі страхування майна припинили страхувати ризики в таких регіонах, як Каліфорнія, після серйозних збитків, пов’язаних із погодою.

Підкреслюючи фінансовий вплив, EIOPA зазначила, що ЄС зазнав економічних втрат від стихійних лих на суму понад 50 мільярдів євро як у 2021, 2022 та 2023 роках, що втричі перевищує середньорічний показник попереднього десятиліття.

Незважаючи на ці приголомшливі цифри, лише приблизно 25% цих збитків покривається страхуванням, що свідчить про значну прогалину в страховому захисті.

Багато страховиків передбачили необхідність скорегувати свої стратегії шляхом значного збільшення премій або повного виключення певних сфер високого ризику.

Зростає усвідомлення того, що покладатися виключно на державні витрати для управління реагуванням на катастрофи може бути не найефективнішим підходом. Треба підвищувати відкритість страхового сектору до діалогу та розвитку державно-приватного партнерства.

Такі ініціативи зазвичай передбачають розподіл урядами збитків, пов’язаних із катастрофами, зі страховиками або створення механізмів об’єднання ризиків. Ці заходи є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб зробити страхування більш прийнятним і доступним, одночасно вирішуючи проблеми, пов’язані зі зміною клімату.  | Форіншурер