Шторми в ОАЕ та Азії призведуть до зростання глобальних тарифів на перестрахування


Шторми в ОАЕ та Азії призведуть до зростання глобальних тарифів на перестрахуванняКвітневі шторми, які обрушилися на Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Саудівську Аравію та інші країни Ради співробітництва Перської затоки, «підштовхнуть» зростання збитків місцевих страховиків та тарифів на перестрахування.

Аналітики Moody's відзначили, що найбільше постраждають менші страхові компанії з більшою граничною прибутковістю. Однак, хоча страховики, як очікується, понесуть лише невелику частку загальних економічних збитків від цієї події, збільшення проникнення страхування в поєднанні зі зростанням частоти суворих погодних явищ може з часом чинити тиск на прибутковість деяких компаній та їхнього капіталу.

Квітневі шторми принесли найсильніші опади в регіоні з початку обліку 75 років тому. Шторм спричинив сильну повінь, що призвело до близько 20 смертей.

Очікується, що загальні економічні збитки будуть значними. Страхові відшкодування, які галузь все ще оцінює, охоплюватиме комерційні та споживчі лінії, включаючи переривання транспортних засобів, майна, бізнесу та подорожей.

Початкові оцінки збитків від шторму свідчать про значний вплив на майнові ризики, інфраструктуру та сільське господарство, який, ймовірно, сягне щонайменше сотень мільйонів доларів. Страхові збитки будуть значно нижчими через відносно низьке проникнення страхування.

Слід звернути увагу на те, що квітневий шторм підтверджує нещодавню тенденцію до більш частих і суворих погодних явищ у регіоні, де за останні п’ять років було сім штормів і циклонів, порівняно з чотирма за попередні п’ять років.

Аналітики S&P прогнозують, що страхові виплати, пов’язані з пошкодженням автомобіля та майна, становитимуть більшість збитків для арабських страховиків. Незважаючи на те, що очікуються значні збитки, пов’язані з пошкодженням авто, S&P вважає, що страхова галузь може впоратися із застрахованими збитками завдяки перерозподілу ризиків та перестрахуванню.

Moody’s пояснило, що в результаті очікує, що страховики Азії зіткнуться з вищими витратами на перестрахування та більш обмежувальними умовами договорів перестрахування.

«Це створить фінансовий тиск на сектор первинного страхування, який працює на конкурентному та чутливому до цін страховому ринку, і має обмежені можливості перекладати вищі витрати на перестрахування на клієнтів. У деяких випадках зростання витрат на перестрахування призвело до того, що страховики переходять на використання менш якісних, менш дорогих перестраховиків, що збільшує ризик контрагента», – зазначили в Moody’s.

Найбільше постраждають дрібні страховики з більшою граничною прибутковістю. Хоча страховики понесуть лише невелику частку загальних економічних збитків у зв’язку з цією подією, збільшення проникнення страхування в поєднанні зі зростанням частоти суворих погодних явищ може з часом вплинути на прибутковість і достатність капіталу деяких компаній.

Важливо відзначити, що витрати на перестрахування вже зростають у всьому світі, і перестраховики зменшили свої можливості для перестрахового покриття вторинних ризиків, таких як повені, які сприяють нестабільності доходів.

Moody’s додає, що ці повені можуть значною мірою сприяти тому, що перестраховики скоротять місткості та підвищать тарифи, а самі страховики регіону зіткнуться з більшим ризиком волатильності доходів у майбутньому.  | Форіншурер